Ingrediente: 1 kg burta de vaca sau
vitel, 1 capatana mare usturoi, 2
galbenusuri, leustean, sare, piper, 2 kg ciocanele si picioare de vaca, 100 ml otet, 200 ml smantana, 500 g zarzavat supa, 2
cepe, 2 morcovi, 2 pastarnaci.
Mod de
preparare:
Seara:
1. Se pun 5
l de apa la fiert cu ciocanelele si picioarele sparte, se spumuieste.
2. Se spala
burta, se taie in bucati potrivite, se arunca grasimea, se curata de pielita „zbarcita“,
se freaca cu malai si cu otet.
3. Se lasa pana dimineata in apa
rece cu o lingurita de bicarbonat, sa-i scoata acidul din musculatura.
4. Dupa trei
ore de fiert se scot oasele si ciocanelele din oala si se dezoseaza, taind
zgarciurile (si ce mai e) taietei de 1 cm latime.
Dimineata:
1. Se pune
burta la fiert in apa in care au fiert oasele completata la 5 litri.
2. Se rad
morcovii, pastarnacul, se toaca ceapa din cutit.
3. Dupa
trei ore se trage oala de pe foc se scoate burta si se taie taietei de aprox. 1 cm latime –
3 cm lungime (sau cum vreti).
4. Se pune
iar totul la fiert – burta, zgarciurile de la ciocanele, otetul si zarzavatul –
inca vreo ora.
5. Ciorba
trebuie sa fie cat gros atata zeama, deci sa scada vreo 3 litri din cei 5 initiali;
ce scade sub, se adauga.
6. Se piseaza usturoiul, se freaca
cu 1 lingura sare (cu varf), galbenusuri, smantana si putina zeama racita din
ciorba.
7. Se drege
ciorba cu usturoi si restul, se pipereaza dupa gust, se presara leustean.
8. Se
serveste fierbinte, cu ardei iute, dar sa fie la-ndemana si o „oliviera“ cu
mujdei, otet, smantana, ca fiecare le are pe-ale lui.
Comentarii
Trimiteți un comentariu