Ciorba de burta

Ingrediente: 1 kg burta de vaca sau vitel, 1 capatana mare usturoi, 2 galbenusuri, leustean, sare, piper, 2 kg ciocanele si picioare de vaca, 100 ml otet, 200 ml smantana, 500 g zarzavat supa, 2 cepe, 2 morcovi, 2 pastarnaci.

Mod de preparare:
Seara:
1. Se pun 5 l de apa la fiert cu ciocanelele si picioarele sparte, se spumuieste.

2. Se spala burta, se taie in bucati potrivite, se arunca grasimea, se curata de pielita „zbarcita“, se freaca cu malai si cu otet.

3. Se lasa pana dimineata in apa rece cu o lingurita de bicarbonat, sa-i scoata acidul din musculatura.

4. Dupa trei ore de fiert se scot oasele si ciocanelele din oala si se dezoseaza, taind zgarciurile (si ce mai e) taietei de 1 cm latime.

Dimineata:
1. Se pune burta la fiert in apa in care au fiert oasele completata la 5 litri.

2. Se rad morcovii, pastarnacul, se toaca ceapa din cutit.

3. Dupa trei ore se trage oala de pe foc se scoate burta si se taie taietei de aprox. 1 cm latime – 3 cm lungime (sau cum vreti).

4. Se pune iar totul la fiert – burta, zgarciurile de la ciocanele, otetul si zarzavatul – inca vreo ora.

5. Ciorba trebuie sa fie cat gros atata zeama, deci sa scada vreo 3 litri din cei 5 initiali; ce scade sub, se adauga.

6. Se piseaza usturoiul, se freaca cu 1 lingura sare (cu varf), galbenusuri, smantana si putina zeama racita din ciorba.

7. Se drege ciorba cu usturoi si restul, se pipereaza dupa gust, se presara leustean.

8. Se serveste fierbinte, cu ardei iute, dar sa fie la-ndemana si o „oliviera“ cu mujdei, otet, smantana, ca fiecare le are pe-ale lui.

Pofta buna!

Comentarii