luni, 30 martie 2015

Alicina


Ce este alicina?

Substanta responsabila de mirosul intepator al usturoiului se numeste alicina si are numeroase efecte binefacatoare pentru organism.
Alicina este tiosulfinatul predominant din usturoi (Allium sativum). Alicina este responsabila pentru mirosul tipic si ofensiv de usturoi.

Alicina este mecanismul de aparare al usturoiului impotriva atacului daunatorilor. Cand planta de usturoi este atacata sau ranita, aceasta produce alicina prin intermediul unei reactii enzimatice. Enzima numita alinaza transforma aliina in alicina, care este toxica pentru insecte si microorganisme.

Efectul antimicrobian al alicinei se datoreaza reactiei chimice a acesteia cu grupari tiol ale unor enzime.

Incidenta ulcerelor gastrice este mai mica la populariile cu consum ridicat de usturoi. 

Studiile au confirmat ca alicina are un efect inhibitor asupra Helicobacter pylori, o bacterie responsabila cu dezvoltarea ulcerului gastric.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu