Ingrediente
pentru 2 paini in tava de cozonac: faina alba -
aproximativ 600 de grame (o lingură cu varf are aproximativ 50 de grame) si o
cantitate suplimentara pentru framantat; drojdie proaspata - un pachet de 25 de
grame; sare grujoasa - o jumatate de lingura; zahar - o lingură rasa; ulei
(puteti folosi ulei de măsline) - 50 ml (vreo patru-cinci linguri); apa calduta
- aprox. 400 ml.
Preparare:
1. Puneti faina intr-un castron mare sau pe o suprafata curata si destul de
mare. Presarati peste faina zaharul si sarea. In mijlocul muntelui de faina
puneti drojdia faramitata si jumatate din cantitatea de apa. Amestecati usor,
cu mana, cu miscari circulare, pana s-e dizolva toata drojdia. Continuati sa
amestecati aducand mici cantitati de faina in centru si formand aluatul. Cand
amestecul din mijloc devine cleios, adaugati restul de apa si incorporati toata
faina. Pe parcursul acestui proces, aluatul se va lipi destul de mult de mana
cu care amestecati. Ca sa scapati de el, presarati putina faina pe mana si continuati
sa amestecati. La final, consistenta aluatului trebuie sa fie tot cleioasa, dar
sa nu se lipeasca foarte mult de mana.
2. Presarati o cantitate mica de faina pe aluat si pe suprafata de
framantare. Cu ambele maini framantati si izbiti cu tot aluatul de masa timp de
vreo 15 minute pana aluatul devine elastic, nu se mai lipeste de mana sau de
masa de lucru. Adaugati uleiul. In timpul framantarii, uleiul intra mai bine in
aluat, are timp sa se absoarba in coca exact cand aceasta este aproape gata să
fie pusa la dospit. In plus, nu se va lipi de vasul in care va sta sa creasca.
3. Modelati coca sub forma de minge si peneti-o la dospit intr-un vas mare si
curat. Lasati-o la dospit aprox 1 ora. In acest timp aprindeti cuptorul.
4. Dupa ce a dospit 1 ora, scoateti coca din vas si framantati-o din nou, cu
putina faina, pentru a scoate tot aerul din ea. Acest pas contribuie foarte
mult la fragezimea de la final a painii coapte in cuptor. Framantati aprox 5
minute sau, daca va place operatiunea, ceva mai mult.
5. Impartiti aluatul in doua cantitati egale si modelatil-le in forma
lunguiata, de lungimea tavilor in care urmeaza sa le coaceti. Ungeti tavile pe
fund si pe pereti cu un strop de ulei (in functie de gustul dumneavoastra,
poate fi ulei de măsline) si asezati cele doua bucati de aluat, pe fiecare in
tava ei. Acoperiti tavile cu servete curate si asezati-le din nou la dospit
pentru 30-40 min. Aluatul trebuie sa creasca in tava pentru a avea o coaja
subtire si pentru a fi pufos dupa coacere. La asezare, in tava, coca cruda
pentru paine nu trebuie sa ocupe mai mult de o treime din adancime. Mai bine să
va ramana coca decat sa explodeze mai tarziu. Tineti cont de faptul ca, in
cuptor, painea va continua sa creasca.
6. Coaceti cele doua paini pe acelasi "etaj" al cuptorului, la foc
potrivit, avand grija sa se coaca incet, uniform, sa nu se rumeneasca prea tare
inainte de a fi fost coapta in interior. Pentru ca tavile au fost unse inainte,
la final painile vor iesi foarte usor din ele. Va recomandam sa nu taiati
imediat din painile scoase din cuptor, asta chiar daca stim ca va veti abtine
cu greu. Impaturiti fiecare paine individual intr-un prosop curat si lasati-le
macar un sfert de ora. Nu le impachetati in plastic pentru ca vor transpira si
se vor uda. Nici în hartie nu este recomandat sa le imbroboditi pentru ca
riscati sa ramana coaja prea crocanta.
Va dorim Pofta Buna!
Comentarii
Trimiteți un comentariu