Aluat pentru Paine de Casa



Ingrediente pentru 2 paini in tava de cozonac: faina alba - aproximativ 600 de grame (o lingură cu varf are aproximativ 50 de grame) si o cantitate suplimentara pentru framantat; drojdie proaspata - un pachet de 25 de grame; sare grujoasa - o jumatate de lingura; zahar - o lingură rasa; ulei (puteti folosi ulei de măsline) - 50 ml (vreo patru-cinci linguri); apa calduta - aprox. 400 ml.


Preparare:
1. Puneti faina intr-un castron mare sau pe o suprafata curata si destul de mare. Presarati peste faina zaharul si sarea. In mijlocul muntelui de faina puneti drojdia faramitata si jumatate din cantitatea de apa. Amestecati usor, cu mana, cu miscari circulare, pana s-e dizolva toata drojdia. Continuati sa amestecati aducand mici cantitati de faina in centru si formand aluatul. Cand amestecul din mijloc devine cleios, adaugati restul de apa si incorporati toata faina. Pe parcursul acestui proces, aluatul se va lipi destul de mult de mana cu care amestecati. Ca sa scapati de el, presarati putina faina pe mana si continuati sa amestecati. La final, consistenta aluatului trebuie sa fie tot cleioasa, dar sa nu se lipeasca foarte mult de mana.

2. Presarati o cantitate mica de faina pe aluat si pe suprafata de framantare. Cu ambele maini framantati si izbiti cu tot aluatul de masa timp de vreo 15 minute pana aluatul devine elastic, nu se mai lipeste de mana sau de masa de lucru. Adaugati uleiul. In timpul framantarii, uleiul intra mai bine in aluat, are timp sa se absoarba in coca exact cand aceasta este aproape gata să fie pusa la dospit. In plus, nu se va lipi de vasul in care va sta sa creasca.

3. Modelati coca sub forma de minge si peneti-o la dospit intr-un vas mare si curat. Lasati-o la dospit aprox 1 ora. In acest timp aprindeti cuptorul.

4. Dupa ce a dospit 1 ora, scoateti coca din vas si framantati-o din nou, cu putina faina, pentru a scoate tot aerul din ea. Acest pas contribuie foarte mult la fragezimea de la final a painii coapte in cuptor. Framantati aprox 5 minute sau, daca va place operatiunea, ceva mai mult.

5. Impartiti aluatul in doua cantitati egale si modelatil-le in forma lunguiata, de lungimea tavilor in care urmeaza sa le coaceti. Ungeti tavile pe fund si pe pereti cu un strop de ulei (in functie de gustul dumneavoastra, poate fi ulei de măsline) si asezati cele doua bucati de aluat, pe fiecare in tava ei. Acoperiti tavile cu servete curate si asezati-le din nou la dospit pentru 30-40 min. Aluatul trebuie sa creasca in tava pentru a avea o coaja subtire si pentru a fi pufos dupa coacere. La asezare, in tava, coca cruda pentru paine nu trebuie sa ocupe mai mult de o treime din adancime. Mai bine să va ramana coca decat sa explodeze mai tarziu. Tineti cont de faptul ca, in cuptor, painea va continua sa creasca.

6. Coaceti cele doua paini pe acelasi "etaj" al cuptorului, la foc potrivit, avand grija sa se coaca incet, uniform, sa nu se rumeneasca prea tare inainte de a fi fost coapta in interior. Pentru ca tavile au fost unse inainte, la final painile vor iesi foarte usor din ele. Va recomandam sa nu taiati imediat din painile scoase din cuptor, asta chiar daca stim ca va veti abtine cu greu. Impaturiti fiecare paine individual intr-un prosop curat si lasati-le macar un sfert de ora. Nu le impachetati in plastic pentru ca vor transpira si se vor uda. Nici în hartie nu este recomandat sa le imbroboditi pentru ca riscati sa ramana coaja prea crocanta.

Va dorim Pofta Buna!

Comentarii