joi, 13 septembrie 2012

Zacusca de vinete si ardei capia



Ingrediente: 12 kg Ardei Capia, 10 kg Vinete, 2 kg Ceapa, 1 kg Morcov, 6 litri Suc de Rosii, 1,5 litri Ulei de Floarea Soarelui, 10 -11 Frunze de Dafin, Sare neiodata, Piper.

Mod de preparare:

Pasul 1: Se coc vinetele si ardeii. Ideal este sa coaceti legumele pe gratar cu foc de lemn sau carbuni. Astfel zacusca va avea un gust deosebit. In cazul in care acest lucru nu este posibil, puteti coace legumele pe argaz, pe o tabla deasupra focului.
Pasul 2: Dupa ce ati copt vinetele si ardeii, decojitii de pielita arsa si punetii la scurs in 2 site sau strecuratori separate. Este recomandat sa lasati legumele la scurs 24 de ore, la frigider dupa ce s-au racit.

Pasul 3: Curatati ceapa si morcovul si tocatile marunt. Ceapa si morcovul trebuiesc puse in castroane separate, deoarece vor fi puse la fiert pe rand. Taiati ardeii capia cubulete potrivit de mari, iar vinetele trebuiesc tocate ca pentru salata de vinete dar nu la fel de marunt. Putem lasa si bucati de vinete mai mari deoarece acestea se vor sfarma la fiert.

Pasul 4: Pregatiti borcanele! Pentru cantitatile mentionate aveti nevoie de aproximativ 12 borcane de 800 g si 18 borcane de 300 g. Borcanele trebuiesc spalate si sterilizate in cuptorul incins la 180 grade Celsius timp de 20 – 25 minute. Atentie! Nu bagati in cuptor si capacele. Garniturile de plastic sau cauciuc se vor topi.

Pasul 5: Intr-o cratita mare sau un ceaun cam de 40-50 litri puneti uleiul la incins. Daca nu aveti o oala sau un ceaun atat de mare, impartiti cantitatile de legume, sucul de rosii si uleiul in 2 cantitati egale si faceti zacusca in 2 ture.

Pasul 6: Dupa ce s-a incins uleiul, adaugati ceapa taiata marunt si lasati-o la inabusit, la foc mediu spre mic, pana devine transparenta. Dupa ce a fost inabusita ceapa, adaugati morcovul tocat marunt sau dat prin razatoarea mare. Lasati totul la foc pret de 10 minute invartind in oala aproape in continuu.

Pasul 7: Dupa cele 10 minute, dati focul la mic si adaugati vinetele amestecand toata compozitia pana devine omogena. Atentie! In aceasta etapa puteti prinde macarea de fundul oalei foarte repede! Dupa ce ati amestecat vinetele adaugati si ardeii capia. Amestecati din nou toata compozitia pana devine omogena.

Pasul 8: Adaugati sucul de rosii si amestecati compozitia. Adaugati si frunzele de dafin, sarea si pierul. Atentie! Nu adaugati multa sare si piper de la inceput pentru a nu condimenta prea tare zacusca. Adaugati sarea si piperul treptat si gustati de fiecare data dupa 3-4 minute, pana vi se pare potrivita la gust.

Pasul 9: Fierbeti totul la foc mic timp de aproximativ 1 ora amestecand in continuu. Atentie! Nu se lasa zacusca nesupravegheata. Se prinde si se arde de oala foarte repede!

Pasul 10: Dupa ce ati fiert zacusca, puneti compozitia fierbinte in borcane, iar apoi bagati borcanele fara capac in cuptorul incins la 180 grade timp de 20-25 minute. Dupa cele 20-25 minute, scoateti borcanele din cuptor, infiletati capacele si puneti totul la racit invelit in paturi. Borcanele trebuie sa steaa invelite in paturi macar 24 de ore, pentru a se raci treptat. In acest fel vor rezista mai mult si se vor altera mai greu.

Va dorim Pofta Buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu