marți, 27 ianuarie 2015

Muraturi asortate in butoi


Ingrediente: 3 kg gogonele, 3 kg castraveti, 2 verze rosii, 2 conopide, 2 legaturi de marar uscat, 6 radacini de hrean, 1 telina cu tot cu frunze, 3 morcovi, 4 pepeni de murat mici, 10 ardei iuti (sau dupa gust), 2 capatini de usturoi, sare grunjoasa neiodata, crengute de cires si visin.

Mod de preparare:
1. Spalam castravetii, gogonelele, pepenii si varza. Varza o taiem in 4-6 bucati in functie de marime.

2. Spalam conopida si o rupem in bucatele mai mici.

3. Curatam si spalam morcovii, telina, usturoiul si hreanul. Morcovii ii taiem rondele, radacina de telina o taiem bucati iar frunzele doar le spalam. Cateii de usturoi se lasa intregi iar hreanul trebuie taiat pe lung in mai multe bucati.

4. Luati butoiul si incepeti sa puneti ingredientele in el.

5. Asezati uniform pe fundul butoiului legaturile de marar si frunzele de telina.

6. Asezati restul ingredientelor in butoi intercalandu-le, pana se umple butoiul.

7. Incepeti sa pregatiti saramura. Puneti la fiert o oala mare cu apa. Pentru fiecare litru de apa adaugati cate o lingura cu varf si jumatate de sare, amestecand pana se topeste sarea.

8. Cand apa a inceput sa clocoteasca oprim focul si apoi turnam saramura in butoi. Daca nu aveti o oala suficient de mare incat sa acoperiti intregul continut al butoiului, faceti saramura de mai multe ori, pana umpleti butoiul.

9. Acoperim continutul cu crengutele de cires si visin si in asa fel incat sa nu avem nici un ingredient la suprafata in contact cu aerul.

10. Dupa o saptamana se vantura saramura din butoi, sufland aer printr-o teava. In cazul in care saramura a mai scazut, completati cu o saramura proaspata pana acoperiti complet muraturile.

Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu