Ingrediente: 1 creier de
vitel sau vaca, 100 g ciuperci, 3 linguri de unt, ½ lingura de faina, 1
galbenus, 2 linguri de smantana, 1 ceasca de orez, 2 cesti zeama de carne, unt
proaspat (cat o nuca), sare.
Mod de preparare:
1. Se fierbe un creier
de vitel sau vaca. Se lasa sa se raceasca in apa, se scurge si se taie in
bucati mici.
2. Se fierb ciupercile,
se taie in felii subtiri, iar apa lor se pastreaza.
3. Se pun pe o farfurie
la cald, acoperit, creierul si ciupercile.
4. Separat se face un
rantas dintr-o jumatate lingura de unt si jumatate lingura de faina. Se stinge
cu zeama in care au fiert ciupercile, dar nu toata zeama.
5. Se amesteca galbenusul
cu smantana si se adauga incep in rantas. Din acest sos se pune un sfert la o
parte, subtiindu-l cu apa in care au fiert ciupercile. Se pastreaza la cald. Se
va turna la urma, peste orez, inainte de a servi.
6. Restul sosului se
amesteca cu creierul si cu ciupercile.
7. Se pune la fiert
orezul in zeama de carne. Cand este fiert se adauga putin unt proaspat si se
pune intr-o forma unsa cu unt (de preferinta rotunda); se apasa orezul, astfel
ca sa formeze la mijloc un gol.
8. Se aseaza compozitia
de creier si ciuperci si deasupra se mai pune un rand de orez, apasand cu
lingura.
9. Se da cateva minute la
cuptor.
10. Se rastoarna pe
farfurie, iar deasupra se toarna sosul pastrat deoparte.
11. Se serveste
fierbinte.
Pofta buna!
Comentarii
Trimiteți un comentariu