Ingrediente:
300 gr de
aluat pentru tarta, faina pentru pudrat, 2 oua mari, 4 galbenusuri mari, 180 gr
de zahar tos, 200 ml de smantana pentru frisca, zeama de la 2 lamai, zahar
pudra pentru pudrat, smantana pentru servit (optional). "reteta din cartile lui Gordon Ramsay"
Mod de preparare:
Mod de preparare:
1. Se intinde aluatul pe o planseta
pudrata usor cu faina si se aseaza apoi intr-o forma de tarta de 20 cm, cu
fundul detasabil. Se lasa aluatul in frigider 20 de minute.
2. Se incinge cuptorul la 190° C. Se
acopera aluatul cu hartie-pergament si se asaza deasupra boabe de fasole sau de
orez. Se coace „orb" timp de 15 minute (o pre coacere a aluatului pentru a
evita inmuierea acestuia la adaugarea umpluturii) – marginea trebuie sa inceapa
sa prinda culoare. Se inlatura hartia si fasolea sau orezul, apoi se mai coace
tarta inca 5 minute, pana ce aluatul de pe fund devine auriu. Se micsoreaza
temperatura cuptorului la 140° C.
3. Intr-un castron, se bat ouale,
cele patru galbenusuri si zaharul, apoi se incorporeaza smantana. La urma se
adauga zeama de lamaie (va ingrosa smantana). Se strecoara umplutura de lamaie
printr-o sita foarte fina, intr-un vas mare.
4. Se toarna jumatate din umplutura in
tarta. Se pune forma pe gratarul de jos al cuptorului. Se trage afara gratarul
pe jumatate, fara a dezechilibra forma de tarta si se toarna restul de umplutura
de lamaie. Se impinge cu grija gratarul la loc in cuptor si se coace tarta
50-60 de minute, pana ce umplutura se incheaga. In mijloc poate ramane o zona
moale. Se lasa tarta sa se raceasca de tot.
5. Se pudreaza dupa gust cu zahar
pudra. Se taie felii cu un cutit cald si se serveste ca atare sau cu smantana.
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu