miercuri, 28 ianuarie 2015

Tarta de lamaie



Ingrediente: 300 gr de aluat pentru tarta, faina pentru pudrat, 2 oua mari, 4 galbenusuri mari, 180 gr de zahar tos, 200 ml de smantana pentru frisca, zeama de la 2 lamai, zahar pudra pentru pudrat, smantana pentru servit (optional). "reteta din cartile lui Gordon Ramsay"

Mod de preparare:
1. Se intinde aluatul pe o planseta pudrata usor cu faina si se aseaza apoi intr-o forma de tarta de 20 cm, cu fundul detasabil. Se lasa aluatul in frigider 20 de minute.

2. Se incinge cuptorul la 190° C. Se acopera aluatul cu hartie-pergament si se asaza deasupra boabe de fasole sau de orez. Se coace „orb" timp de 15 minute (o pre coacere a aluatului pentru a evita inmuierea acestuia la adaugarea umpluturii) – marginea trebuie sa inceapa sa prinda culoare. Se inlatura hartia si fasolea sau orezul, apoi se mai coace tarta inca 5 minute, pana ce aluatul de pe fund devine auriu. Se micsoreaza temperatura cuptorului la 140° C.

3. Intr-un castron, se bat ouale, cele patru galbenusuri si zaharul, apoi se incorporeaza smantana. La urma se adauga zeama de lamaie (va ingrosa smantana). Se strecoara umplutura de lamaie printr-o sita foarte fina, intr-un vas mare.

4. Se toarna jumatate din umplutura in tarta. Se pune forma pe gratarul de jos al cuptorului. Se trage afara gratarul pe jumatate, fara a dezechilibra forma de tarta si se toarna restul de umplutura de lamaie. Se impinge cu grija gratarul la loc in cuptor si se coace tarta 50-60 de minute, pana ce umplutura se incheaga. In mijloc poate ramane o zona moale. Se lasa tarta sa se raceasca de tot.

5. Se pudreaza dupa gust cu zahar pudra. Se taie felii cu un cutit cald si se serveste ca atare sau cu smantana.

Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu