Cand si cum mancam fructele…




Despre fructe numai de bine, in general. Insa pentru a profita la maximum de beneficiile lor si a nu da batai de cap digestiei, pentru a evita fermentatia si balonarea acestea trebuie consumate cu o jumatate de ora inainte de o masa principala sau cu doua ore dupa aceasta. Evita sa mananci fructe in timpul meselor sau imediat dupa. Fructele au nevoie de un alt tip de enzime pentru a fi digerate, fiind de altfel digerate extrem de repede.
Asta inseamna ca daca mananci fructe imediat dupa o masa grea, ele vor sta in stomac asteptand ca masa de dinainte sa fie digerata si vor fermenta in stomac. Ca urmare e de preferat ca fructele sa fie la ceva distanta dupa masa.

Ideal ar fi să folositi fructele pe post de gustare fie in jurul orei 11.00, fie dupa-amiaza pe la ora 16.00-17.00 deoarece atunci exista o secretie fiziologica de insulina, hormon care scade glicemia si determina pofta de dulce.

Micul dejun este un alt moment bun pentru a consuma fructe, acestea fiind o sursa bogata de glucide rapide, minerale, vitamine, fibre si apa. Fructele incarca organismul cu energia necesara desfasurarii activitatilor de peste zi.

Iata cateva motive pentru care este bine sa consumati fructe dimineata:

Reduc apetitul si accelereaza senzatia de satietate. Fructoza continuta in fructe furnizeaza un plus de energie si fibra, creand un sentiment de plenitudine. Fructele sunt un adevarat „combustibil" pentru intreaga zi si mai ales, nu ingrasa, datorita aportului scazut de calorii.

Ajuta la scaderea in greutate. Cei care sunt supraponderali au nevoie de o dieta monitorizata pentru a pierde surplusul de greutate. Fructele dulci furnizeaza o doza buna de vitamine si fibre, care-i ajuta pe cei aflati la cure de slabire sa scape mai usor de forme.

Un agent puternic de detoxifiere
Uita pedepsirea organismului prin dietele de detoxifiere... ia fructe in loc. Ele sunt pline cu mai multi agenti naturali, cum ar fi detoxifierea prin flavonoide, carotenoizi si polifenoli. Cu ajutorul acestor compusi eliminati si/sau neutralizati toxinele din ficat (organul responsabil pentru detoxifiere a organismului). Zaharurile simple, prezente in fructe promoveaza sanatatea ficatului, care, la randul sau, imbunatateste procesul natural de eliminare a toxinelor efectuat in ficat.

Promoveaza si protejeaza creierul
Glucoza este sursa primara de energie pentru creier. Fructele cu nivel glicemic ridicat, ajuta la ridicarea nivelului de zahar din sange si energizeaza creierului de exemplu Aronia. Aceasta promoveaza o mai buna concentrare si activitatea creierului mare. Mai mult decat atat, boli degenerative precum Alzheimer și Parkinson sunt pretinse a fi prevenite si, in anumite cazuri rare, inversata prin consumul regulat de fructe dimineata. Agentii antioxidanti si de anumiti compusi neidentificati din fructele au aratat efecte promitatoare in inversarea acestor conditii a creierelor morbide in studiile pe animale.

Previne bolile ce tin de stilul de viata
Fructele sunt bogate in fibre dietetice si contin dreptul de suma de zaharuri simple. Mai mult decat atat, ele sunt incarcate cu fitonutrienti si oligoelemente, cum ar fi vitamina C si vitamina A. Consumul regulat de fructe a demonstrat ca ajuta la gestionarea nivelului zaharului din sange, scaderea colesterolului din sange, si pentru a preveni ingrosarea vaselor de sange. Ce e mai important, aceste efecte sunt cel mai bine observate atunci cand consumati fucte intre 04:00 - 10:00 dimineata.

Stimuleaza imunitatea
Fructele, in general, sunt un bloc de vitamine si antioxidanti. Acestea contin vitamina C mai mult decat orice alt aliment consumat in mod regulat la micul dejun. In afara de vitamina C, ele ofera, de asemenea, flavonoide, antociani, si un numar de compusi polifenolici. Anumite fructe ca papaya, portocalele, bananele  au compusi unici anti microbieni, care, in timp ucid agentii patogeni, si promoveaza cresterea de probiotice. Toate acestea duc la cresterea imunitatii, protejarea celulelor de actiunea radicalilor liberi si  previn progresia bolilor degenerative.

Concluzia este una simpla: Consumati fructe in mod regulat, inainte sau dupa masa si atentie la socierea corecta a alimentelor. Daca mananci un singur tip de alimente sau mai multe combinate corect, capacitatea de digestie si abilitatea de a descompune eficient hrana ajung la parametri maximi.




Comentarii