vineri, 3 aprilie 2015

Ciorba de urzici

"Primavara romaneasca e semnalizata nu atat de ghiocei si ploaie de aur, ci de tigancile care napadesc pietele cu stevie, loboda si urzici (aduc ele si untisor, si podbal, si macris, si frunzulite de papadie, dar lumea a cam uitat ce si cum se mananca din padure).
Nu e casa romaneasca – chiar si din cele mai simandicooase – in care sa nu fiarba o verzitura din asta „vagaboanda“ si de neam prost inaltata pentru o luna la rang de trufanda: are fier cat o mina de Dognecea." Radu Anton

Ingrediente: 0,5 kg urzici, 1 ceapa, 1 capatana mica usturoi, 1 lingura orez, 200 ml iaurt (fara, daca e post!), 1 l bors, leustean, piper, sare, 1 lingurita de hrean ras, 1 ou (tot fara, daca etc.!).

Mod de preparare:
1. Se spala bine urzicile, se indeparteaza tulpinele mai groase, se oparesc si se toaca.

2. Se taie ceapa marunt.

3. Se pune totul la fiert in 2 l apa clocotita.

4. Se toaca usturoiul.

5. Dupa 30 minute se adauga orezul.

6. Se bate iaurtul cu ou, zeama din ciorba si usturoiul pisat.

7. Dupa ce orezul a fiert un sfert de ora, se pune borsul cu hrean.

8. Se toaca leusteanul.

9. Daca a fiert si borsul 5 minute, se drege ciorba cu iaurtul batut, cateva clocote si se ia de pe foc.


10. Se presara leustean.

Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu