vineri, 3 aprilie 2015

Drob de miel

Amintire milenara a Pastelui Ortodox, numit pe alocuri placinta de cighir, drobul este strofa a patra, cea care se recita dupa incantatia anafurii, clinchetul usor al oualelor ciocnite si fosnetul pascai. Carnea matasoasa a maruntaielor, voalul incinerat al prapurelui, totul celebreaza.


Ingrediente: 1 kg maruntaie miel – ficat, inima, plamani, rinichi, splina, 200 g ceapa uscata, 3 legaturi ceapa verde, 100 ml untdelemn, 2 oua mari, sare, piper, 1 prapur miel, 50 g unt.

Mod de preparare:
1. Se spala prapurul, se lasa in apa rece.

2. Se spala maruntaiele in cateva ape, se oparesc scurt intr-o apa clocotita care se da la caine (sa fie Paste la toti).

3. Se fierb in apa cu un praf de sare 30 minute de la primul clocot; se scot.

4. Daca s-au racit, se toaca din cutit, marunt, de parca ai vrea sa le faci zaruri de table (unii le toaca prin masina – dar iese pateu, nu drob).

5. (Acum, bunicile noastre incingeau bine o grasime – sa zicem untdelemn, desi tare ma tem ca era o galbena untura de gaina sau gasca – si, la foc iute si necrutator, rumeneau cateva minute bucatelele de drob, sa capete coaja si gust bun de prajeala, singure, fara ceapa, sfanta gura sa traiasca aventura descoperirii fiecarui gust in parte... Dar asta azi e o obsesie desueta si, intr-un fel, facultativa, deci puneti-o in paranteze, cum am facut si eu).

6. Ceapa, si uscata si verde, se toaca maruntel, ca ea e partea uda-frageda a povestii noastre.

7. Jumatate din ceapa se pune in grasime la prajit.

8. Cand s-a muiat si s-a stravezit putin, se adauga tocatura, sa sfaraie inca 5 minute; apoi se ia prajeala de pe foc, se scurge bine de grasime si se raceste.

9. Ouale se bat cu sare si piper.

10. Se amesteca tocatura, ceapa ramasa si ouale.

11. Prapurul se scurge de apa, se intinde dantela-i cu delicatete si se umple cu amestecatura de mai sus.

Variante de coacere a drobului:
1. Se unge cat de bine cu unt o tava adanca de cozonac, se potriveste drobul in forma asta si se da la cuptor, la foc foarte mic, pana se rumeneste bine (maroniu deschis).

2. Se turteste drobul, rotunjit ca o turta, printr-o clisa facuta din 2 oua si 2 linguri de faina, si se pune la prajit in grasime incinsa, pana se rumeneste; se mai pune si in cuptor, vreo 15-20 minute, la foc minuscul, sa se lege – usuce – patrunda.


3. Tava de cozonac se unge cu unt, se presara din gros cu pesmet; drobul si el se presara cat de des cu pesmet; se pune în tavs si se da la cuptor, la foc mic pana cand se rumeneste.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu