Amintire
milenara a Pastelui Ortodox, numit pe alocuri placinta de cighir, drobul este
strofa a patra, cea care se recita dupa incantatia anafurii, clinchetul usor al
oualelor ciocnite si fosnetul pascai. Carnea matasoasa a maruntaielor, voalul
incinerat al prapurelui, totul celebreaza.
Ingrediente: 1 kg maruntaie miel – ficat,
inima, plamani, rinichi, splina, 200 g ceapa uscata, 3 legaturi ceapa verde, 100 ml
untdelemn, 2 oua mari, sare, piper, 1 prapur miel, 50 g unt.
Mod de preparare:
1. Se spala prapurul, se lasa in apa
rece.
2. Se spala maruntaiele in cateva
ape, se oparesc scurt intr-o apa clocotita care se da la caine (sa fie Paste la
toti).
3. Se fierb
in apa cu un praf de sare 30 minute de la primul clocot; se scot.
4. Daca s-au racit, se toaca din
cutit, marunt, de parca ai vrea sa le faci zaruri de table (unii le toaca prin
masina – dar iese pateu, nu drob).
5. (Acum, bunicile noastre incingeau
bine o grasime – sa zicem untdelemn, desi tare ma tem ca era o galbena untura
de gaina sau gasca – si, la foc iute si necrutator, rumeneau cateva minute
bucatelele de drob, sa capete coaja si gust bun de prajeala, singure, fara
ceapa, sfanta gura sa traiasca aventura descoperirii fiecarui gust in parte...
Dar asta azi e o obsesie desueta si, intr-un fel, facultativa, deci puneti-o in
paranteze, cum am facut si eu).
6. Ceapa,
si uscata si verde, se toaca maruntel, ca ea e partea uda-frageda a povestii
noastre.
7. Jumatate
din ceapa se pune in grasime la prajit.
8. Cand s-a
muiat si s-a stravezit putin, se adauga tocatura, sa sfaraie inca 5 minute;
apoi se ia prajeala de pe foc, se scurge bine de grasime si se raceste.
9. Ouale se
bat cu sare si piper.
10. Se
amesteca tocatura, ceapa ramasa si ouale.
11. Prapurul
se scurge de apa, se intinde dantela-i cu delicatete si se umple cu amestecatura
de mai sus.
Variante de coacere a drobului:
1. Se unge cat de bine cu
unt o tava adanca de cozonac, se potriveste drobul in forma asta si se da la
cuptor, la foc foarte mic, pana se rumeneste bine (maroniu deschis).
2. Se turteste drobul,
rotunjit ca o turta, printr-o clisa facuta din 2 oua si 2 linguri de faina, si
se pune la prajit in grasime incinsa, pana se rumeneste; se mai pune si in
cuptor, vreo 15-20 minute, la foc minuscul, sa se lege – usuce – patrunda.
3. Tava de cozonac se unge
cu unt, se presara din gros cu pesmet; drobul si el se presara cat de des cu
pesmet; se pune în tavs si se da la cuptor, la foc mic pana cand se rumeneste.
Comentarii
Trimiteți un comentariu