sâmbătă, 31 ianuarie 2015

Macrou prajit cu usturoi si boia de ardei

Ingrediente: 8 fileuri de macrou cu piele, 450 g cartofi, 2 catei usturoi, 2 lingurite boia de ardei, 1 lingurita sare, 2-3 fire de ceapa verde, ulei de masline. Pentru vinaigrette: un fir de sofran, otet de vin alb, 1 lingurita mustar Dijon, 4 linguri ulei de masline extravirgin, sare de mare si piper proaspat macinat.

vineri, 30 ianuarie 2015

Ce alimente trebuie consummate la micul dejun?



Micul dejun este cea mai importanta masa pentru ca iti asigura energia de care ai nevoie pe tot parcursul zilei. Insa, nu toate alimentele sunt potrivite pentru a fi consumate dimineata, ci doar cele bogate in vitamine si minerale.

Poti rata un mic dejun sanatos daca sarea sau zaharul sunt in exces, grasimile nesanatoase sunt consumate inca de la prima ora sau alegi alimente cu un continut caloric scazut.

Omleta

Ingrediente: 6 oua, 2 linguri de lapte, sare, 1 lingura de unt sau untura.

Bine de stiut: Tigaia pentru omleta trebuie sa fie din fonta groasa. Daca este subtire, omleta se arde inainte de a se coace. De asemenea trebuie sa fie de marimea potrivita cu numarul oualor, adica de vreo 25 cm diametru la marginea de sus pentru 6 oua.

joi, 29 ianuarie 2015

Risotto cu creier

Ingrediente: 1 creier de vitel sau vaca, 100 g ciuperci, 3 linguri de unt, ½ lingura de faina, 1 galbenus, 2 linguri de smantana, 1 ceasca de orez, 2 cesti zeama de carne, unt proaspat (cat o nuca), sare.

Mod de preparare:
1. Se fierbe un creier de vitel sau vaca. Se lasa sa se raceasca in apa, se scurge si se taie in bucati mici.

Macaroane cu branza

Ingrediente: 400 g macaroane, 100 g branza rasa, 50 g unt proaspat, sare.
Mod de preparare:
1. Se pun 3 l de apa cu putina sare la fiert. Cand apa clocoteste se da drumul macaroanelor, rupte sau nu in bucati.

Crochete de peste

Ingrediente: 300 g peste fiert, 500 g cartofi fierti, 2 oua, sare, piper, 1 lingura de faina, 100 g untura sau ulei.
Mod de preparare:
1. Pestele fiert se curata de oase si piele si se sfarama marunt.

Orez cu lapte

Ingrediente: 4 cesti cu lapte, 1 ceasca de orez, vanilie, 3 linguri de zahar, 1 praf de sare.
Mod de preparare:
1. Se alege o ceasca de orez, se spala si se pune la fiert intr-o cratita impreuna cu 4 cesti de lapte rece si o bucatica de vanilie (de preferinta lapte proaspat nefiert). Se fierbe incet pe foc mic, amestecand din cand in cand, ca sa nu se prinda de fund.

Boboc de rata pe varza

Ingrediente: 1 boboc mare de rata, 1 varza frumoasa, 2 linguri de untura, 1 lingura de boia de ardei sau 1 lingura de bulion, 10 boabe de piper, sare.
Mod de preparare:
1. Pentru friptura se alege totdeauna o rata tanara. Se curata, se sareaza si se pune intreaga intr-o tava cu o lingura de untura si 2-3 linguri de apa. Se da la cuptor si se unge mereu cu sosul

Pilaf de pui

Ingrediente: 1 pui mare, 1 l apa, 1 ceapa, 1 ½ ceasca de orez, 2 linguri de unt topit, unt proaspat (cat o nuca), sare.

9 sucuri cu puteri vindecatoare


Legumele consumate proaspete, sub forma de sucuri, sunt excelente pentru a-ti mentine sau reda sanatatea. Afla care sunt cele mai hranitoare sucuri de legume si ce poti trata cu ele!

Ciorba taraneasca

Ingrediente: 3 l apa, 1 l bors, 1 kg carne de vaca, 1 ceapa, 1 morcov, 1 patrunjel, 1/2 telina, o mana de fasole tucara (soi de fasole cu pastaile subtiri, de culoare galbena), 1/4 de varza mica, 2 cartofi, 2 rosii sau o lingura de bulion de rosii, verdeata (marar, patrunjel, leustean), sare.

Ardei copti cu sardine si masline



Ingrediente: 4 ardei capia, 2 catei de usturoi, o ramurica de rozmarin, 8 fileuri de sardine in ulei, 3 linguri de ulei, 20 de masline negre fara samburi, piper proaspat macinat si sare dupa gust.

Mod de preparare:

Pate de avocado cu seminte



Ingrediente: 1 avocado copt bine, 1 ceapă albă mijlocie, 1 ardei gras galben verzui romanesc (are culoarea mai pastelată), 2 linguri seminţe de floarea soarelui, 1 lingură seminţe de susan, suc de lămâie. Pentru ornat: 2-3 măsline, frunze de ceapa verde

Mod de preparare:

miercuri, 28 ianuarie 2015

Biscuiti cu musli si fulgi de ovaz



Ingrediente: o cana musli, jumatate de cana de fulgi de ovaz, un praf de copt, jumatate de cana faina integrala (poate fi si alba), o mana de stafide, coaja de la o lamiae, coaja si sucul de la o portocala mare, 3 linguri miere, 4 linguri ulei de măsline.

Mod de preparare:

1. Adaugati musli, fulgii de ovaz, faina, praful de copt, coaja rasa de lamaie si portocala, sucul, mierea si ultimul uleiul.

Tarta de lamaie



Ingrediente: 300 gr de aluat pentru tarta, faina pentru pudrat, 2 oua mari, 4 galbenusuri mari, 180 gr de zahar tos, 200 ml de smantana pentru frisca, zeama de la 2 lamai, zahar pudra pentru pudrat, smantana pentru servit (optional). "reteta din cartile lui Gordon Ramsay"

marți, 27 ianuarie 2015

Muraturi asortate in butoi


Ingrediente: 3 kg gogonele, 3 kg castraveti, 2 verze rosii, 2 conopide, 2 legaturi de marar uscat, 6 radacini de hrean, 1 telina cu tot cu frunze, 3 morcovi, 4 pepeni de murat mici, 10 ardei iuti (sau dupa gust), 2 capatini de usturoi, sare grunjoasa neiodata, crengute de cires si visin.

Mod de preparare:
1. Spalam castravetii, gogonelele, pepenii si varza. Varza o taiem in 4-6 bucati in functie de marime.

Friptura de miel



Ingrediente: 2 pulpe de miel (pulpele din spate); 500 g cartofi de marime medie; 1 capatana de usturoi; 50 g slanina afumata; 250 ml vin rosu, sec; 2 linguri de ulei vegetal; 4 crengute de cimbru, curatate; 1 lingurita de sare; 1/2 lingurita de piper, macinat; 1 morcov; 3-4 rosii de marime medie.